jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Pikantne naleśniki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

rewelacyjne naleśniki na każdą porę roku

Pikantne naleśniki

Składniki:

Pikantne naleśniki

 

  • 2 jajka
  • 1/4 litra mleka
  • sól
  • biały pieprz
  • 18 dag mąki
  • 25 dag marchewki
  • 20 dag selera
  • 1 średnia cebula
  • 12 dag pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 puszka ponidorów w zalewie bez skórki 850 ml
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 50 dag chudego twarogu
  • 3 łyżki wody mineralnej gazowanej
  • 3 dag masła
  • 15 dag żółtego sera goudy

Sposób przygotowania:

Pikantne naleśniki
Jajka wymieszać z mlekiem i szczyptą soli. Wsypać mąkę. Całość dokładnie wyrobić, przykryć, odstawić na 30 minut. Marchewki i seler oczyścić, obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Mocno rozgrzać olej na patelni, smażyć na nim przygotowane warzywa i pieczarki 5 minut na małym ogniu. Po chwili dodać pomidory z zalewą, gotować jeszcze 30 minut pod przykryciem. Przyprawić solą i pieprzem. Natkę pietruszki opłukać, trochę odłożyć do dekoracji, resztę posiekać, wrzucić do warzyw. szczypiorek opłukać, posiekać. Twaróg wymieszać z wodą mineralną, szczyptą soli, pieprzu oraz szczypiorkiem. Porcje masła rozgrzać na patelni, usmażyć kolejno naleśniki. Ser żółty gouda zetrzeć. Blachę wyłożyć pergaminem, umieścić na niej naleśnik. Polać 1/5 farszu, posypać 3 dag tartego sera, przykryć drugim naleśnikiem. Czynność powtarzać do wyczerpania się składników. Wstawić do piekarnika, zapiekać 20 minut w temp. 200 stop. C. Udekorować natką pietruszki. Twarożek ze szczypiorkiem podawać osobno.