Sposób przygotowania:
Pikantne naleśniki
Jajka wymieszać z mlekiem i szczyptą soli. Wsypać mąkę. Całość dokładnie wyrobić, przykryć, odstawić na 30 minut. Marchewki i seler oczyścić, obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Mocno rozgrzać olej na patelni, smażyć na nim przygotowane warzywa i pieczarki 5 minut na małym ogniu. Po chwili dodać pomidory z zalewą, gotować jeszcze 30 minut pod przykryciem. Przyprawić solą i pieprzem. Natkę pietruszki opłukać, trochę odłożyć do dekoracji, resztę posiekać, wrzucić do warzyw. szczypiorek opłukać, posiekać. Twaróg wymieszać z wodą mineralną, szczyptą soli, pieprzu oraz szczypiorkiem. Porcje masła rozgrzać na patelni, usmażyć kolejno naleśniki. Ser żółty gouda zetrzeć. Blachę wyłożyć pergaminem, umieścić na niej naleśnik. Polać 1/5 farszu, posypać 3 dag tartego sera, przykryć drugim naleśnikiem. Czynność powtarzać do wyczerpania się składników. Wstawić do piekarnika, zapiekać 20 minut w temp. 200 stop. C. Udekorować natką pietruszki. Twarożek ze szczypiorkiem podawać osobno.