Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pikantne pierogi ruskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pikantne pierogi ruskie są smaczne i sycące

Pikantne pierogi ruskie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pikantne pierogi ruskie

 

  • 2 szkl mąki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szkl gorącej wody
  • sól
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 30 dag sera twarogowego
  • 10 dag żółtego utartego sera
  • 1 płaska łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • pieprz

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pikantne pierogi ruskie
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać żółty ser, pokruszony twaróg mieloną paprykę, cebulę, szczypiorek, wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Mąkę przesiać na stolnicą, dodać żółtko i olej. Stopniowo wlewać gorącą wodę i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować wycinać krążki, nakładać farsz i zlepiać. Wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować około 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wybierać łyżką cedzakową.
Pikantne pierogi ruskie
Z rozwałkowanego ciasta wycinać i nakładać farsz
Pikantne pierogi ruskie
Pierogom należy bardzo dokładnie zlepić brzegi
Pikantne pierogi ruskie
Wrzucać stopniowo do wrzącej osolonej wody