czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Pikantne ragout z kurczaka z penne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne, szybkie i treściwe danie;)

Pikantne ragout z kurczaka z penne

Składniki:

Pikantne ragout z kurczaka z penne

 

  • 60dag filetu z piersi kurczaka,
  • cebula,
  • 100g wędzonego boczku,
  • 3 pomidory,
  • ząbek czosnku,
  • 200ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki pieprzu młotkowanego z kolendrą,
  • 1/2 pęczka oregano,
  • sól, pieprz,
  • 400g makaronu penne,
  • 2 łyżki masła.

Sposób przygotowania:

Pikantne ragout z kurczaka z penne
Boczek pokroić w kosteczkę, usmażyć na suchej patelni. Zdjąć z patelni. Filet z kurczaka umyć, pokroić w cienkie paski, usmażyć na tłuszczu od smażenia boczku. Smażyć ok. 4 min na silnym ogniu. Na maśle zeszklić posiekaną cebulkę, dodać drobno posiekany czosnek. Oprószyć mąką i zrobić zasmażkę. Następnie, stale mieszając, dodać śmietankę i 100ml wody. Zagotować. Dusić ok. 5 min na małym ogniu. Pomidory umyć, pokroić w kosteczkę. Wraz z mięsem z kurczaka dodać do śmietanowego sosu. Wsypać posiekane oregano oraz młotkowany pieprz, dodać koncentrat pomidorowy. Dusić ok. 8 min na małym ogniu, aby sos nieco odparował. Doprawić do smaku. Podawać z makaronem penne, przed podaniem posypać podsmażonymi skwarkami.