Sposób przygotowania:
Pikantne ragout z kurczaka z penne
Boczek pokroić w kosteczkę, usmażyć na suchej patelni. Zdjąć z patelni. Filet z kurczaka umyć, pokroić w cienkie paski, usmażyć na tłuszczu od smażenia boczku. Smażyć ok. 4 min na silnym ogniu. Na maśle zeszklić posiekaną cebulkę, dodać drobno posiekany czosnek. Oprószyć mąką i zrobić zasmażkę. Następnie, stale mieszając, dodać śmietankę i 100ml wody. Zagotować. Dusić ok. 5 min na małym ogniu. Pomidory umyć, pokroić w kosteczkę. Wraz z mięsem z kurczaka dodać do śmietanowego sosu. Wsypać posiekane oregano oraz młotkowany pieprz, dodać koncentrat pomidorowy. Dusić ok. 8 min na małym ogniu, aby sos nieco odparował. Doprawić do smaku. Podawać z makaronem penne, przed podaniem posypać podsmażonymi skwarkami.