ania1904

ania1904

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Pikantne roladki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Doskonałe na niedzielny, rodzinny obiad

Pikantne roladki

Składniki:

Pikantne roladki

 

  • 4 plastry wołowiny (po 13 dag)
  • 16 małych ziemniaków
  • 12 średnich pieczarek
  • 3 marchewki
  • 8 oliwek nadziewanych papryką
  • 1 cebula
  • 1 główka sałaty
  • 1 szklanka rosołu(instant)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • odrobina octu
  • odrobina cukru

Sposób przygotowania:

Pikantne roladki
Mięso umyć i osuszyć.Lekko roztłuc,posypać solą i pieprzem,posmarować musztardą.Obrać marchew i cebulę,umyć i pokroić w drobną kostkę.Oczyścić pieczarki i również pokroić w kostkę.Oliwki pokroić w cienkie plasterki.Wymieszać przygotowane składniki.Wyłożyć na mięso 2/3 farszu,zwinąć i spiąć drewnianymi wykałaczkami.Rozgrzać na dużej patelni łyżkę oleju,podsmażyć roladki ze wszystkich stron.Wrzucić na patelnię resztę farszu,przez chwilę smażyć razem z mięsem.Wlać szklankę rosołu i dusić pod przykryciem ok .1,5 godziny.Obrać i umyć ziemniaki,gotować 20 min w osolonej wodzie.Oczyścić sałatę,opłukać i osuszyć ściereczką.Przygotować marynatę: do reszty oleju dodać sól,pieprz,cukier i ocet.Polać sałatę sosem.Zdjąć roladki z patelni, zabezpieczyć przed wystygnięciem.Zagnieść mąkę z tłuszczem i zagęścić sos.Gotować na małym ogniu jeszcze przez 5 minut.Ułożyć roladki na półmisku.Polać sosem i posypać posiekaną natką pietruszki.Podawać z sałatą i ziemniakami.