justynkag

justynkag

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 68]

Pikantne żeberka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pikantne żeberka marynowane, rozpływają się w ustach. Łatwe w przygotowaniu i szybko znikają ze stołu.

Pikantne żeberka

Składniki:

Pikantne żeberka

 

  • Marynata:

 

  • liście laurowe 3
  • pieprz czarny ziarnisty
  • sól do smaku
  • miód 1/3 szklanki
  • ocet balsamiczny 1/3 szklanki
  • sos sojowy 1/2 szklanki
  • ketchup pikantny 2/3 szklanki
  • musztarda rosyjska 3 łyżeczki
  • ząbki czosnku 4
  • cebula 1 mała
  • pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Pikantne żeberka
Składniki na marynatę wrzucamy do woreczka z suwakiem. Wkładamy żeberka i potrząsamy woreczkiem, żeby marynata dobrze pokryła całe mięso. Odkładamy do lodówki na całą noc. Na drugi dzień wyjmujemy żeberka otrząsając lekko z nadmiaru marynaty. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C na funkcji grill. Pieczemy żeberka aż będą odchodziły od kości i wyraźnie się zrumienią. Od czasu do czasu obracamy żeberka i polewamy marynatą.