thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Żeberka w słodko - pikantnej bejcy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Żeberka w słodko - pikantnej bejcy z cebuli, czosnku, sosu sojowego, musztardy, keczup, goździków... Wyśmienity obiad

Żeberka w słodko - pikantnej bejcy

Składniki:

Żeberka w słodko - pikantnej bejcy

 

  • 0,5 kg mięsnych żeberek bez kości
  • sól i pieprz świeżo mielony

 

  • Bejca:
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula biała
  • 2- 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki sosu sojowego Tao - Tao
  • 6 łyżek keczupu pikantnego
  • 1 łyżka musztardy rosyjskiej (ostra!)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 goździki

 

 

Sposób przygotowania:

Żeberka w słodko - pikantnej bejcy
Mięso umyć i osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Cebule pokroić w piórka, zeszklić na dwóch łyżkach oleju, dodać czosnek oraz resztę podanych wyżej składników, dusić całość aż lekko zgęstnieje. Przygotowaną bejcę dodać do żeberek, wymieszać. Umieścić wszystko w rękawie do pieczenia, spiąć końce i przełożyć pakunek na naczynie żaroodporne. Piec 45 min w temp. 190 stopni, po czym rozciąć rękaw i piec do zrumienienia w wyższej temperaturze ok. 15 min - ustawiłam piekarnik na 230 stopni i grillowanie z góry, w międzyczasie obróciłam żeberka by się zarumieniły z drugiej strony. Żeberka wyszły pyszne- miękkie i aromatyczne, słodko - pikantne. Podawać z ziemniakami lub ryżem oraz dowolną sałatką/ surówką z kapusty. Ja zrobiłam taką sałatkę do moich żeberek: https://gotujmy.pl/salatka-obiadowa-z-vinegretem-sojowym,przepisy-dodatki-do-potraw-przepis,77043.html