zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pikantny chlebek z wędliną i serem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

najlepiej smakuje jeszcze ciepły

Pikantny chlebek z wędliną i serem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pikantny chlebek z wędliną i serem

 

  • 400 g mąki pszennej typ 450
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli ( czubata )
  • pieprz kolorowy ( ilość według uznania )
  • chili w płatkach ( ilość według uznania )
  • 70 g margaryny Kasia
  • 3/4 szk letniego mleka
  • kilkanaście plasterków kiełbasy szynkowej
  • kilka grubszych plastrów sera ( salami )
  • 1 małe jajko

Sposób przygotowania:

Pikantny chlebek z wędliną i serem
Margarynę stopić i lekko przestudzić. Drożdże rozetrzeć z cukrem na płynna masę. Wlać letnie mleko, dodać mąkę i sól i lekko wyrobić ciasto. Następnie wlać jeszcze letnią margarynę i ponownie ciasto wyrobić. Oprószyć je lekko mąką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie znowu je wyrobić i przełożyć do dowolnej okrągłej blaszki wysmarowanej olejem i wysypanej mąką. W ciasto powtykać zwinięte w rożki plasterki wędliny i w środek powkładać ser pokrojony w słupki. Wszystko posmarować rozmąconym jajkiem i posypać pieprzem i chili. Zostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Chlebek piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 40 minut. Potem przestudzić go na kratce.
Pikantny chlebek z wędliną i serem
Etap 1wyrośnięty chlebek wstawić do piekarnika
Pikantny chlebek z wędliną i serem
Etap 2upieczony przestudzić i zajadać ...