Sposób przygotowania:
Pikantny chlebek z wędliną i serem
Margarynę stopić i lekko przestudzić. Drożdże rozetrzeć z cukrem na płynna masę. Wlać letnie mleko, dodać mąkę i sól i lekko wyrobić ciasto. Następnie wlać jeszcze letnią margarynę i ponownie ciasto wyrobić. Oprószyć je lekko mąką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie znowu je wyrobić i przełożyć do dowolnej okrągłej blaszki wysmarowanej olejem i wysypanej mąką. W ciasto powtykać zwinięte w rożki plasterki wędliny i w środek powkładać ser pokrojony w słupki. Wszystko posmarować rozmąconym jajkiem i posypać pieprzem i chili. Zostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Chlebek piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 40 minut. Potem przestudzić go na kratce.
![Pikantny chlebek z wędliną i serem Pikantny chlebek z wędliną i serem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/pikantny-chlebek-z-wedlina-i-serem-242613.jpg)
![Pikantny chlebek z wędliną i serem Pikantny chlebek z wędliną i serem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/pikantny-chlebek-z-wedlina-i-serem-242614.jpg)
darmiona
zewa
:)