eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

SUPERPRZEPIS

Pikantny sernik Eli z grzybami leśnymi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Czy sernik zawsze musi być na słodko? Ja upiekłam pyszny pikantny sernik z dodatkiem leśnych grzybów i orzechów włoskich.

Pikantny sernik Eli z grzybami leśnymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikantny sernik Eli z grzybami leśnymi

 

Sposób przygotowania:

Pikantny sernik Eli z grzybami leśnymi
Grzyby oczyścić i pokroić. Cebule obrać z łupinek i posiekać. Średnią tortownicę posmarować masłem. Resztę masła z 3 łyżek roztopić na patelni,dodać grzyby,cebulę,smażyć aż odparuje woda i ostudzić. Twaróg i ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Z jajek oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć na puszystą masę i dodać 10 dkg miękkiego masła. Dalej ucierać razem aż masło połączy się z żółtkami. Do żółtek z masłem dodać twaróg z ziemniakami,proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Orzechy włoskie posiekać dość grubo. Do sera dodać grzyby,orzechy,sól,pieprz i całość wymieszać. Do białek z jajek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę. Pianę stopniowo dodawać sera z grzybami i delikatnie mieszać. Sernik wyłożyć do tortownicy i piec około 70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy sernik nie jest jeszcze mokry w środku. Po wyjęciu z piekarnika sernik ostudzić podzielić na porcje. Smacznego!
Pikantny sernik Eli z grzybami leśnymi
Grzyby oczyścić i pokroić. Cebule obrać posiekać. Grzyby i cebulę usmażyć na maśle i ostudzić.
Pikantny sernik Eli z grzybami leśnymi
Przygotować posiekane orzechy,jajka i miękkie masło.
Pikantny sernik Eli z grzybami leśnymi
Twaróg i ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.
Pikantny sernik Eli z grzybami leśnymi
Wszystkie wymieszane składniki sernika przełożyć do średniej tortownicy.