Sposób przygotowania:
Pikantny sernik Eli z grzybami leśnymi
Grzyby oczyścić i pokroić. Cebule obrać z łupinek i posiekać. Średnią tortownicę posmarować masłem. Resztę masła z 3 łyżek roztopić na patelni,dodać grzyby,cebulę,smażyć aż odparuje woda i ostudzić. Twaróg i ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Z jajek oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć na puszystą masę i dodać 10 dkg miękkiego masła. Dalej ucierać razem aż masło połączy się z żółtkami. Do żółtek z masłem dodać twaróg z ziemniakami,proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Orzechy włoskie posiekać dość grubo. Do sera dodać grzyby,orzechy,sól,pieprz i całość wymieszać. Do białek z jajek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę. Pianę stopniowo dodawać sera z grzybami i delikatnie mieszać. Sernik wyłożyć do tortownicy i piec około 70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy sernik nie jest jeszcze mokry w środku. Po wyjęciu z piekarnika sernik ostudzić podzielić na porcje. Smacznego!
marietta