SUPERPRZEPIS

Pilaw na sposób indyjski

  • 20
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 26
Pilaw na sposób indyjski Więcej zdjęć (4)

Ryż doprawiony indyjską mieszanką przypraw garam masala możemy podać, jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie na kolację.

Składniki:

Pilaw na sposób indyjski

 

 

Sposób przygotowania:

Pilaw na sposób indyjski
Rozgrzej na patelni olej, dodaj drobno pokrojoną cebulę, posiekany czosnek, imbir i smaż na średnim ogniu około 3-4 minut. Ryż bardzo dokładnie opłukany i odsączony przełóż na patelnię, wymieszaj i przez chwilę smaż mieszając. Następnie wlej gorącą wodę, dodaj sól i pieprz, wymieszaj. Starannie umytą pomarańczę obierz cienko ze skórki i wyciśnij sok. Skórkę i sok dodaj do ryżu, wymieszaj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Gdy cały płyn zostanie wchłonięty dodaj pokrojoną w dużą kostkę paprykę oraz rodzynki. Zdejmij z ognia i zostaw pod przykryciem na około 10 minut. Usuń skórki pomarańczowe, a ryż wymieszaj z garam masalą, orzeszkami ziemnymi, pestkami dyni i podawaj posypany posiekanym szczypiorkiem.
Pilaw na sposób indyjski
Ryż bardzo dokładnie opłukany i odsączony przełóż na patelnię.
Pilaw na sposób indyjski
Skórkę i sok z pomarańczy dodaj do ryżu
Pilaw na sposób indyjski
Skórkę i sok z pomarańczy dodaj do ryżu