Sposób przygotowania:
Piramidki śledziowe
Marynata
Wszystkie przyprawy zmielić, dodać skórkę otartą z połowy cytryny, musztardę, wymieszać z oliwą i wysmarować tym śledzie uprzednio wymoczone w mleku. Ułożyć na półmisku, skropić sokiem z cytryny i wstawić pod przykryciem do lodówki na 48 godzin, minimun na noc.
Przygotować piękny półmisek, pokroić w dość duże grube plastry pomidory i jajko, cebulę w cieńsze, a ogórki w najcieńsze. Plastry ogórka naciąć do połowy. Śledzie wyjąć z marynaty i pokroić w kwadraty nieco mniejsze do plastrów pomidora. U podstawy każdej piramidki położyć plaster pomidora, na nim plasterek cebulki, na nim plasterek jajka (z żółtkiem). Wierzch jajka odekorować kleksem majonezu. Na samej górze położyć plasterek ogórka zawijając podcięte kawałki w przeciwne strony, stawiając ogórka prawie na sztorc. Całość przyszpilamy wykałaczką. Piramidki układamy na półmisku wyłożonym sałatą.
Wszystkie przyprawy zmielić, dodać skórkę otartą z połowy cytryny, musztardę, wymieszać z oliwą i wysmarować tym śledzie uprzednio wymoczone w mleku. Ułożyć na półmisku, skropić sokiem z cytryny i wstawić pod przykryciem do lodówki na 48 godzin, minimun na noc.
Przygotować piękny półmisek, pokroić w dość duże grube plastry pomidory i jajko, cebulę w cieńsze, a ogórki w najcieńsze. Plastry ogórka naciąć do połowy. Śledzie wyjąć z marynaty i pokroić w kwadraty nieco mniejsze do plastrów pomidora. U podstawy każdej piramidki położyć plaster pomidora, na nim plasterek cebulki, na nim plasterek jajka (z żółtkiem). Wierzch jajka odekorować kleksem majonezu. Na samej górze położyć plasterek ogórka zawijając podcięte kawałki w przeciwne strony, stawiając ogórka prawie na sztorc. Całość przyszpilamy wykałaczką. Piramidki układamy na półmisku wyłożonym sałatą.