Sposób przygotowania:
Pizza dla dzieci
Mąkę mieszamy z cukrem i szczyptą soli. Kroimy masło na kawałeczki i dodajemy do mąki. Mieszamy dobrze, i dolewamy mleko. Zagniatamy ciasto na masę i formujemy kulkę. Na rozgrzaną patelnię przekładamy pomidory i 1 łżeczkę sosu pomidorowego. Doprawiamy oregano i cukrem. Dusimy sos aż zgęstnieje ok 10 min. Podsypujemy mąką stolnicę i rozpłaszczamy ciasto ręką. Formujemy okrągł, płaski blat do pizzy. Smarujemy wierz sosem i zostawiamy ok 1 cm suchego ciasta z brzegu. Kroimy szynkę w paseczki, a oliwki i pieczarkę w plasterki i rozkładamy na cieście szynkę, oliwki i pieczarki i sypiemy startym serem. Sypiemy po wierzchu podartymi listkami bazylii i doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Dolewamy odrobinę oliwy z oliwek.
Tacę z piekarnika sypiemy mąką i przekłądamy pizzę. Pieczemy 15 min.w temperaturze 200 stopni C.
Pizza będzie gotowa, kiedy spód nabierze złoto-brązowego koloru. Smacznego.
Tacę z piekarnika sypiemy mąką i przekłądamy pizzę. Pieczemy 15 min.w temperaturze 200 stopni C.
Pizza będzie gotowa, kiedy spód nabierze złoto-brązowego koloru. Smacznego.