Sposób przygotowania:
Pizza domowa
W sporej misce lub dużym garnku pokruszyć drożdże. Wlać ciepłą wodę, dodać cukier, sól, olej i rozmieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dodać mąkę i dobrze wymieszać łyżką. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut przykrywając naczynie z ciastem drożdżowym ściereczką.
Dużą formę wysmarować tłuszczem (może być olej) i wyłożyć na nią ciasto drożdżowe. Na cieście rozprowadzić kilka łyżek ketchupu, tak aby pokrył całą powierzchnię. Następnie posypać ciasto ziołami. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć ulubione dodatki (szynka, pieczarki, cebula), a później ponownie polać odrobiną ketchupu i obsypać przyprawami.
Ciasto wyłożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 30-45 minut do suchego patyczka. Kiedy pizza będzie upieczona położyć na całą jej powierzchnię pokrojony w plastry ser żółty i poczekać aż się rozpuści i dopiero wyjąć z piekarnika.
Dużą formę wysmarować tłuszczem (może być olej) i wyłożyć na nią ciasto drożdżowe. Na cieście rozprowadzić kilka łyżek ketchupu, tak aby pokrył całą powierzchnię. Następnie posypać ciasto ziołami. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć ulubione dodatki (szynka, pieczarki, cebula), a później ponownie polać odrobiną ketchupu i obsypać przyprawami.
Ciasto wyłożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 30-45 minut do suchego patyczka. Kiedy pizza będzie upieczona położyć na całą jej powierzchnię pokrojony w plastry ser żółty i poczekać aż się rozpuści i dopiero wyjąć z piekarnika.
halina
jovi
ptysiu