jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Pizza domowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pizza czyli włoski placek drożdżowy z dodatkiem wędliny, cebuli, pieczarek i ziół obsypany żółtym serem, podawany na gorąco:)

Pizza domowa

Składniki:

Pizza domowa

 

 

Sposób przygotowania:

Pizza domowa
W sporej misce lub dużym garnku pokruszyć drożdże. Wlać ciepłą wodę, dodać cukier, sól, olej i rozmieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dodać mąkę i dobrze wymieszać łyżką. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut przykrywając naczynie z ciastem drożdżowym ściereczką.

Dużą formę wysmarować tłuszczem (może być olej) i wyłożyć na nią ciasto drożdżowe. Na cieście rozprowadzić kilka łyżek ketchupu, tak aby pokrył całą powierzchnię. Następnie posypać ciasto ziołami. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć ulubione dodatki (szynka, pieczarki, cebula), a później ponownie polać odrobiną ketchupu i obsypać przyprawami.

Ciasto wyłożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 30-45 minut do suchego patyczka. Kiedy  pizza będzie upieczona położyć na całą jej powierzchnię pokrojony w plastry ser żółty i poczekać aż się rozpuści i dopiero wyjąć z piekarnika.