ADAIDA

ADAIDA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Pizza domowa z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.Polecam.

Pizza domowa z mięsem

Składniki:

Pizza domowa z mięsem

 

  • CIASTO:
  • 2 szkl. mąki
  • 3 dag drożdży
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • 1 - 2 łyżki oleju
  • 1/2 szkl. mleka
  • FARSZ:
  • 20 dag wołowiny (lub innego mięsa)
  • 1 zielona papryka
  • 20 dag sera żółtego
  • 2 łyżki oleju
  • 20 dag boczku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 10 -12 czarnych oliwek
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Pizza domowa z mięsem
1.Drożdże dokładnie rozetrzeć z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, wlać rozczyn i olej, dodać sól, po czym wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.



2.Mięso pokroić w małą kostkę, przesmażyć na oleju, doprawiając solą i pieprzem. Na suchej patelni uprażyć pokrojony boczek. Paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, oliwki na plasterki.



3.Ciasto delikatnie rozwałkować na niezbyt gruby placek i ułożyć na posmarowanej olejem blaszce. Posmarować koncentratem pomidorowym, ułożyć wołowinę, boczek, oliwki, paprykę i cebulę, oprószyć majerankiem. Wierzch posypać startym serem i oregano.



4.Piekarnik nagrzać do 200 st. Włożyć pizzę i piec ją przez ok.20-25min., tak, aby ciasto nie było zbyt spieczone.