Sposób przygotowania:
Pizza dyniowa na cieście pszenno - żytnim
Drożdże wymieszać z cukrem do płynnej konsystencji w misce. Wlać do nich wodę, dodać sól i wymieszać. Potem wsypać obie mąki, lekko wymieszać drewnianą łyżką a na koniec wlać olej i wyrobić ciasto. Zostawić je pod przykryciem do podrośnięcia. Gdy podwoi objętość wyrobić ponownie i rozłożyć na dowolny naczyniu. Może to być blaszka lub tak jak u mnie duży talerz ceramiczny. Na cieście rozsmarować ketchup. Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, rozsypać ją na cieście, oprószyć przyprawą do pizzy. Na dyni rozłożyć pokrojone na pół plasterki wędliny a na środek pokrojonego w plastry pomidora. Na wierzch zetrzeć żółty ser, posypać wędzoną papryką i ponownie przyprawą do pizzy. Zostawić pizzę do lekkiego podrośnięcia ciasta i wstawić naczynie z pizzą do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut. Pizzę przed podaniem można polać ketchupem.