eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Pizza Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne pizze w dwóch smakach.

Pizza Eli

Składniki:

Pizza Eli

 

  • Ciasto na dwie duże blachy:

 

  • 60 dkg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 paczuszki suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka cebuli granulowanej
  • 3 łyżki oleju
  • ciepła woda

 

  • Obłożenie I:
  • keczup(do posmarowania ciasta)
  • 30 dkg szynki (pokroić w kostkę)
  • 1 puszka ananasa(pokroić w kostkę)
  • 1/2 kg cebuli(pokroić w pół krążki i przesmażyć na odrobinie oleju)
  • ser żółty,potarty(do posypania)

 

  • Obłożenie II:
  • Majonez z czosnkiem granulowanym(do posmarowania ciasta)
  • 3 puszki tunczyka w oleju(kawałki)
  • 1 puszka kukurydzy
  • czarne oliwki(bez pestek,pokroić w plasterki lub ćwiartki)
  • 1/2 kg cebuli(pokroić w pół plasterki i przesmażyć na odrobinie oleju)
  • ser żółty potarty(do posypania)

Sposób przygotowania:

Pizza Eli
Do mąki dodać drożdże,sól,cukier,czosnek,cebulkę,jajka i ciepłą wodę(tyle żeby powstało dość gęste ciasto)i wyrobić.Do ciasta dodać olej i jeszcze raz dobrze wyrobić.Przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Musi podwoić objętość.Podzielić na dwie części i wyłożyć na blachy z pergaminem.

Obłożenie I
Na posmarowane keczupem ciasto wyłożyć cebulę,na nią szynkę i ananasa,posypać serem.

Obłożenie II
Ciasto posmarować majonezem z czosnkiem.Wyłożyć cebulę,na nią odsączonego tuńczyka,odsączoną kukurydzę,oliwki i posypać utartym serem.

Pizze piec około 50-60 minut(zależy od piekarnika)w temperaturze 180 stopni.Z termoobiegiem można piec 2 blachy na raz.Smacznego!