Sposób przygotowania:
Pizza MaurycegoMake wysypac na stolnice lub blat, utworzyc kopczyk z zaglebieniem. Do niego wlac letnia wode i rozkruszyc w niej drozdze. Nastepnie dodac szczypte soli oraz oliwe z oliwek. Ciasto dobrze wyrobic, tak, by bylo sprezyste i powstala gladka masa. Ciasto przekladamy do miski i przykrywamy sciereczka. Odstawiamy w cieple miejsce na jakies pol godziny, by podroslo. W miedzyczasie podsmazamy na patelni cebulke, pokrojona w polplasterki. Dodajemy do niej mielone miesko i smazymy do momentu wytworzenia sie sypkich grudek. Na oddzielnej patelni przesmazamy pokrojone w kostke lub plasterki pieczarki. Wyrosniete ciasto wyjmujemy z miski i przekladamy na natluszczona blache. Ciasto przytrzymujemy jedna reka, a druga rozprowadzamy je delikatnie po calej blasze, tak by ciasto calkowicie ja pokrylo. Ciasto smaruje na wierzchu koncentratem pomidorowym, wymieszanym ze zmiazdzonym czosnkiem, na nim rozsypuje czesc zoltego startego sera. Nastepnie wykladam na pizze mieso mielone z cebulka, pieczarki, dorzucam pokrojone w plasterki ogorki oraz pokrojona w paski papryke, oczyszczona z gniazd nasiennych. Calosc posypuje reszta sera zoltego. Pizze wkladam do piekarnika na ok.15 minut i pieke w temperaturze 200 stopni. Na koniec obowiazkowo keczup lub sos czosnkowy i pizza znika w oka mgnieniu. POLECAM
luna
yola
Natala1210