Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pizza na bogato

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pizza z wędliną, warzywami i żółtym serem jest bardzo smaczna i sycąca. Można ją podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym.

Pizza na bogato Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza na bogato

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 3-4 łyżki ketchupu do pizzy
  • 1 pieczony filet z kurczaka
  • 6-7 plasterków parzonego boczku
  • 1 cebula
  • 15-20 dag pieczarek

Sposób przygotowania:

Pizza na bogato
Pokruszone drożdże wymieszać z ciepłą wodą i cukrem. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże z wodą, sól, oliwę, wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( około 15-20 minut) Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować, włożyć na blaszkę, pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie ciasto posmarować ketchupem, ułożyć pokrojone mięso, plasterki boczku, posiekaną cebulę i pieczarki. Po wierzchu posypać startym żółtym serem. Pizzę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp 250 stopni około 12-15 minut.
Pizza na bogato
Z mąki drożdży i ciepłej wody zagnieść ciasto
Pizza na bogato
Następnie ciasto rozwałkować i posmarować ketchupem do pizzy
Pizza na bogato
Ułożyć przygotowaną wędlinę pieczarki i cebulę
Pizza na bogato
Posypać żółtym serem i włożyć do nagrzanego piekarnika