Sposób przygotowania:
pizza na cienkim cieście
Ciasto : w 120 ml mleka CIEPŁEGO mleka rozrabiamy, drożdze, cukier, 2 łyżeczki mąki odstawiamy w dużym kubku w ciepłe miejsce ( ja to robię przy zapalonym palniku gazowym) aż masa potroi swoją objętość (ok 20 min). Przesiewamy 2/3 mąki do plastikowej miski wsypujemy sól i proszek, wlewamy masę i oliwę z oliwek, widelcem rozprowadzamy (uzyskujemy coś w rodzaju posklejanych kawałków suchego ciasta) teraz czas na wodę CIEPŁĄ dodajemy jej tyle ażeby uzyskać coś w podobnego do RZADKIEGO ciasta na pierogi, przesiewamy resztę mąki na ciasto i UGNIATAMY JUZ NIE W misce do uzyskania konsystencji nieco luźniejszej niż ciasto na pierogi (ciasto musi się lekko ugniatać i nie być tak zwarte jak pierogowe). Odstawiamy ciasto w misce przykryte ręcznikiem ale tak aby ręcznik nie miał kontaktu z ciastem na 1,5 h do piekarnika TEMP. 35 stopni. W tym czasie kroimy pieczarki w talarki (trzeba je dobrze sparzyć odsączyć w durszlaku, polać olejem posolić do smaku), paprykę kroimy w takie same słupki po dwa jak szynkę (ok 3 cm dł, na pół centymetra) paprykę też należy sparzyć o wiele lżej niż pieczarki. paprykę oliwimy. Ciasto wyciągamy na stolnicę posypaną DELIKATNIE mąką ugniatamy ciasto systematycznie podsypując mąką po CHWILCE wałkujemy i DELIKATNIE nacieramy mąką aby się nie przyklejało do wałka i stolnicy na grubość 3 mm max (jak na pierogi). SZYBKIM I Zwinnym ruchem przekładamy je na dużą deskę kuchenną natartą u wcześnie mąką (PO CO? TO ZARAZ) wcześniej piekarnik rozgrzewamy do maksimum 250 badz lepiej 300 od dołu i góry. blachę wyłożoną folią aluminiową umieszczamy bezpośrednio na dnie piekarnika tak aby była gorąca jak "PIEC" smarujemy pizze sosem wrzucamy pieczarki szynkę paprykę szynkę najpierw ser edam na to mozarelle bo ma wyższą temp topnienia i będzie się super ciągnąc. z suwamy pizze z "dechy" wprost na super gorące dno piekarnika. pieczemy 10 min wyciągamy i "witajcie we włoszech smakosze" sos: trzy duże łyżki oleju ćwiartka pomidora z puszki czosnek rozgnieciony sól dużo bazyli, oregano, papryka sproszk. sosu ma być max 25 ml i to ma być praktycznie tłuszcz z odrobiną miąszu pomidorowego o intensywnym zapachu przypraw dość słony.