zub3r

zub3r

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 251]

Pizza na cienkim cieście z szynką i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pizza na cienkim cieście z szynką, pieczarkami i czerwoną cebulą. trochę trzeba się napracować ale jest bardzo smaczne.

Pizza na cienkim cieście z szynką i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza na cienkim cieście z szynką i pieczarkami

 

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 15 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyż oliwy
  • Dodatki:
  • cebula czerwona
  • 20 dag pieczarek
  • 15 dag szynki
  • 30 dag sera żółtego
  • garść zielonych oliwek
  • przyprawa do pizzy
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • koncentrat pomidorowy

Sposób przygotowania:

Pizza na cienkim cieście z szynką i pieczarkami
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru i 3 łyż mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie do mąki i pozostałych składników dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy na ok 2 godziny do wyrośnięcia. Warzywa dokładnie myjemy. Pieczarki kroimy w plasterki. cebulę siekamy, szynkę kroimy w kostkę a oliwki w plasterki. Ser ścieramy na tarce. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i cienko rozwałkowujemy na cieniutki placek. Wierzch smarujemy koncentratem pomidorowym. Na cieście układamy pokrojone dodatki. Oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do pizzy. Na koniec posypujemy serem i oregano. Pieczemy ok 15 - 20 minut w 200 stopniach. Smacznego!
Pizza na cienkim cieście z szynką i pieczarkami
Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Pizza na cienkim cieście z szynką i pieczarkami
Pieczarki i pozostałe dodatki kroimy w mniejsze kawałki.
Pizza na cienkim cieście z szynką i pieczarkami
Ciasto cienko rozwałkowujemy i smarujemy koncentratem.
Pizza na cienkim cieście z szynką i pieczarkami
Na cieście równomiernie rozkładmay dodatki.