aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Pizza na gryczanym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

To przepis łączący chęć uczczenia dnia pizzy i zużycie ugotowanej kaszy gryczanej pozostałej z obiadu dnia poprzedniego... i całe szczęście!

Pizza na gryczanym cieście Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pizza na gryczanym cieście

 

 

  • Farsz:
  • 20 dkg pieczarek
  • 10 dkg szynki
  • pół cebuli
  • mozarella
  • 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • gotowa przyprawa do pizzy lub oregano i bazylia

 

Sposób przygotowania:

Pizza na gryczanym cieście
Do miski przesiać mąkę, dodać ugotowaną w osolonej wodzie kaszę gryczaną, drożdże, oliwę sól i cukier. Następnie stopniowo dolewać wodę. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysmarowaną olejem blachę, uformować pizze i ponownie odstawić do rośnięcia na 20 min.Pieczarki obrać i podgotować ok 5 min. w osolonej wodzie po czym pokroić na mniejsze kawałki, szynkę pokroić w niezbyt grube plastry, a cebulę w piórka. Kiedy ciasto będzie już gotowe, przełożyć do wysmarowanej blachy i posmarować koncentratem, posypać przyprawami i układać kolejno: szynka, pieczarki, cebula i mozarella pokrojona w plastry. Piec ok 40 min w temp. 200C
Pizza na gryczanym cieście
Pizza na gryczanym cieście