Sposób przygotowania:
Pizza na gryczanym cieście
Do miski przesiać mąkę, dodać ugotowaną w osolonej wodzie kaszę gryczaną, drożdże, oliwę sól i cukier. Następnie stopniowo dolewać wodę. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysmarowaną olejem blachę, uformować pizze i ponownie odstawić do rośnięcia na 20 min.Pieczarki obrać i podgotować ok 5 min. w osolonej wodzie po czym pokroić na mniejsze kawałki, szynkę pokroić w niezbyt grube plastry, a cebulę w piórka. Kiedy ciasto będzie już gotowe, przełożyć do wysmarowanej blachy i posmarować koncentratem, posypać przyprawami i układać kolejno: szynka, pieczarki, cebula i mozarella pokrojona w plastry. Piec ok 40 min w temp. 200C