p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Pizza o dwóch smakach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Aby wszyscy byli zadowoleni przygotowałam pizzę, podzieloną smakowo, wspólnym dodatkiem był ser i oliwki.

Pizza o dwóch smakach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza o dwóch smakach

 

  • 3 szkl mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 łyżeczka soli,
  • 150 ml wody
  • 5 dag drożdży,
  • 3 łyżki oleju,
  • 6 plastrów kiełbasy żywieckiej
  • mieszanka startych serów
  • warzywa mrożone (brokuły, fasolka, kukurydza, papryka czerwona)
  • 1 opakowanie sosu Napoli
  • 5 plastrów ananasa z puszki
  • czarne oliwki

Sposób przygotowania:

Pizza o dwóch smakach
W garnku wymieszać wodę z 1 łyżeczką cukru i 1/2 łyżeczką soli, lekko podgrzać. Dodać 5 dag drożdży i utrzeć do rozpuszczenia drożdży, wlać olej, dodać jajka i wymieszać. Do misy robota wsypać 3 szklanki mąki pszennej, wlać zaczyn,ciasto wyrobić za pomocą haka do pizzy kilka minut. Wstawiać misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągnąć misę z ciastem drożdżowym. Blachę posmarować olejem a ciasto przełożyć na blachę i uformować kwadrat 35 x 35 cm, lekko podwyższając brzegi ciasta.
Polać ciasto sosem Napoli z całymi pomidorami, marchwią i cebulą i posypać połową sera. Jako obkład 1/4 ciasta można wykorzystać plasterki kiełbasy żywieckiej, resztę posypać mrożonymi warzywami, pokrojonym w kostkę ananasem. Posypać resztą sera. Pizzę wstawić do gorącego piekarnika o temp. 150 stopni z termoobiegiem i piec 20 minut. Wyjąć, posypać pokrojonymi w plasterki oliwkami i wstawić na kolejne 10 minut. Pokroić pizzę i rozłożyć na talerze.
Pizza o dwóch smakach
Wstawiamy misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni
Pizza o dwóch smakach
Polewamy ciasto sosem Napoli z całymi pomidorami
Pizza o dwóch smakach
obkładamy ciasto kiełbasą w drugiej częśc warzywami i ananasami
Pizza o dwóch smakach
Pizzę wstawiamy do gorącego piekarnika o temp. 150 stopni z termoobiegiem i pieczemy 20 minut