Sposób przygotowania:
Pizza od serca orkiszowa z domowym sosem
Do miski wsypuję łyżkę mąki pszennej, dodaję drożdże, cukier, i trochę wody, rozprowadzam. Pozostawiam do wyrośnięcia zaczyn. Następnie dosypuję resztę maki pszennej i orkiszowej, dodaję sól, wodę pozostała i mieszam. Odstawiam ponownie do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto przykrywam ściereczką. Ciasto formuję w okrąg, zrobiłam to wałkiem i odstawiam do wyrośnięcia. Nagrzewam piekarnik i podpiekam spód około 10 minut temp 180 stopni. Po wyjęciu smaruję domowym sosem pomidorowym, układam plastry salami, krążki cebuli, dodaję serca wycięte z papryki zółtej i czerwonej, dodaję pomidorki kowalowe żółte połówki, plastry pieczarek i podpiekam dalej 15 minut. Pod koniec dodaję plastry mozzarelli, oliwki czarne. Po wyjęciu dekoruję listkami bazylii.
alaaa
edytaha
marietta