AlinkaMalinka

AlinkaMalinka

Kucharz
[Przepisów: 5]

Pizza. Po prostu idealny przepis na spód

  • 32
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Długo poszukiwaliśmy przepisu na idealny spód do pizzy. Ten się okazał 100% trafieniem

Pizza. Po prostu idealny przepis na spód Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pizza. Po prostu idealny przepis na spód

 

  • Pizza, składniki na 1 dużą sztukę:
  • 250 g mąki
  • 180 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki pokruszonych świeżych drożdży (ok. 30 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • Sos:
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pizza. Po prostu idealny przepis na spód
Pizza: Drożdże wymieszać w połowie podanej ilości wody, dodać 3 łyżki mąki i zostawić w ciepłym miejscu aż drożdże "ruszą". Zajmie to ok. 20 minut. Po upływie tego czasu dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasto musi odchodzić od dłoni. W razie potrzeby dodać mąki. Następnie przełożyć do miski, przykryć szmatką i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 2 godziny do wyrośnięcia. Gdy już ciasto urośnie, wałkować go cienko, używając mąki do posypania. Posmarować sosem i ułożyć ulubione składniki. Do posypania na wierzchu polecam Mozzarellę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni ok. 10 minut. Najlepiej nie odchodzić od piekarnika i monitorować na bieżąco, żeby się nie spaliło. Nie otwierać piekarnika, póki ciasto rośnie - drożdże są kapryśne i klapną w kontakcie z gwałtownym zimnym powietrzem. Sos: Do garnka włożyć wszystkie składniki. Gotować na wolnym ogniu do momentu, kiedy stanie się gęsty. Ok. 20 minut. Jeżeli robimy pizzę ze słonymi składnikami np. szynka parmeńska lub oscypek czy feta, sosu możemy nie solić wcale 
Pizza. Po prostu idealny przepis na spód
Można zwiększyć ilość składników i zrobić od razy dwie sztuki
Pizza. Po prostu idealny przepis na spód
Trudno się zdecydować na dodatki Można więc zastosować taki trik My mieliśmy w trzech smakach