kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Pizza rzeźnicka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pizza to jedno z magicznych dań które kochają wszyscy. Polecam przepis na pyszne ciasto z bardzo mięsnymi dodatkami.

Pizza rzeźnicka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza rzeźnicka

 

  • ciasto:
  • 350g maki
  • 25 dag świeżych drożdży
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 10 łyżek ciepłej wody
  • dodatki:
  • sos pomidorowy
  • oregano
  • żółty ser
  • salami
  • boczek
  • szynka
  • czarne oliwki

Sposób przygotowania:

Pizza rzeźnicka
Drożdże rozcieramy z 10 łyżkami ciepłej wody i łyżeczka cukru. Odstawiamy. Gdy wyrosną dodajemy mąkę wymieszana z solą. Dolewamy oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy czysta ściereczka i zostawiamy na 1h w ciepłym miejscu. Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy. Układamy na posypanej mąką blasze, gęsto nakłuwamy widelcem i smarujemy sosem pomidorowym. Posypujemy oregano, układamy dodatki i wieńczymy startym serem. Pieczemy w 220 stopniach C przez około 15 minut.
Pizza rzeźnicka
Drożdże rozcieramy z 10 łyżkami ciepłej wody i łyżeczka cukru. Odstawiamy. Gdy wyrosną dodajemy mąkę wymieszana z solą. Dolewamy oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy czysta ściereczka i zostawiamy na 1h w ciepłym miejscu.
Pizza rzeźnicka
Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy.
Pizza rzeźnicka
Układamy na posypanej mąką blasze, gęsto nakłuwamy widelcem i smarujemy sosem pomidorowym.
Pizza rzeźnicka
Pieczemy w 220 stopniach C przez około 15 minut.