Sposób przygotowania:
Pizza wg pacpaw
Ciasto wykonuje w maszynie do chleba Zelmer. Do maszyny wlewamy letnią wodę. Wsypujemy mąkę żytnią typ 720, a następnie mąkę pszenną typ 650. Wlewamy oliwę. Po bokach sypiemy sól oraz cukier. W mące pszennej robimy niewielkie wgłębienie i tam wsypujemy drożdże. Na koniec dodajemy ziołową przyprawę do pizzy (można też samemu wsypać oregano, bazylię lub/i zioła prowansalskie). Włączamy program Dough i po 1:40 minutach mamy wyrobione ciasto na pizzę. Ciasto wyjmuję i wyrabiam jeszcze z odrobiną mąki przez kilka minut. Z podaje ilości składników wychodzą 3-4 pizze o średnicy 26cm.
Tak przygotowane ciasto rozwałkowuję i smaruję olejem z suszonych pomidorów. Przecier mieszam z przyprawą do pizzy i również rozcieram na powierzchni ciasta. Posypuję obficie startym żółtym serem. Na ser kładę plasterki salami, a na nie plastry pieczarek. Posypuję drobno posiekanymi pomidorami, kawałkami papryczki jalapeno i kukurydzą. Pizzę wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i zapiekam około 20 minut.
Tak przygotowane ciasto rozwałkowuję i smaruję olejem z suszonych pomidorów. Przecier mieszam z przyprawą do pizzy i również rozcieram na powierzchni ciasta. Posypuję obficie startym żółtym serem. Na ser kładę plasterki salami, a na nie plastry pieczarek. Posypuję drobno posiekanymi pomidorami, kawałkami papryczki jalapeno i kukurydzą. Pizzę wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i zapiekam około 20 minut.