Sposób przygotowania:
Pizza wiejska cioci Czesi
Ciasto: Zagotowujemy wodę, dolewamy ją do zimnego mleka i rozpuszczamy drożdże. Zawiesinę wlewamy do mąki, dodajemy sól, olej i drożdże suszone. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy i przekładamy na dużą blachę piekarnikową wysmarowaną łyżką oleju. Jeżeli lubimy grube ciasto zostawmy pizze na 1/2 godziny do wyrośnięcia. Jeżeli ciasto ma być cienkie to nakładamy sos paprykowo- pomidorowy i dodatki: paprykę boczek pokrojone w paski, ogórek i pieczarki w plasterki, cebulę w półplasterki ( cebulę warto choć przez chwilę przesmażyć na oleju) odsączony groszek. Wkładamy do pieca nagrzanego do 185 st. C i pieczemy 20 minut. Po tym czasie posypujemy serem i wkładamy jeszcze na 5 minut, aż ser się rozpuści. Sos czosnek przeciskamy przez praskę, rozcieramy ze szczyptą soli i dodajemy do majonezu wymieszanego z jogurtem. Sos można zrobić kilka godzin wcześniej i włożyć do lodówki