reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 589]

Pizza wiejska cioci Czesi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepis na ciasto robię już od kilku lat i zmieniam tylko dodatki

Pizza wiejska cioci Czesi

Składniki:

Pizza wiejska cioci Czesi

 

 

  • dodatkowo:
  • boczek wędzony
  • ogórek kiszony
  • groszek konserwowy
  • papryka czerwona lub pomarańczowa
  • cebula
  • 2-3 łyżki groszku konserwowego
  • pikantny sos paprykowo- pomidorowy ew ketchup
  • 20o g sera żółtego
  • 4-5 pieczarki
  • Sos
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku

 

Sposób przygotowania:

Pizza wiejska cioci Czesi
Ciasto: Zagotowujemy wodę, dolewamy ją do zimnego mleka i rozpuszczamy drożdże. Zawiesinę wlewamy do mąki, dodajemy sól, olej i drożdże suszone. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy i przekładamy na dużą blachę piekarnikową wysmarowaną łyżką oleju. Jeżeli lubimy grube ciasto zostawmy pizze na 1/2 godziny do wyrośnięcia. Jeżeli ciasto ma być cienkie to nakładamy sos paprykowo- pomidorowy i dodatki: paprykę boczek pokrojone w paski, ogórek i pieczarki w plasterki, cebulę w półplasterki ( cebulę warto choć przez chwilę przesmażyć na oleju) odsączony groszek. Wkładamy do pieca nagrzanego do 185 st. C i pieczemy 20 minut. Po tym czasie posypujemy serem i wkładamy jeszcze na 5 minut, aż ser się rozpuści. Sos czosnek przeciskamy przez praskę, rozcieramy ze szczyptą soli i dodajemy do majonezu wymieszanego z jogurtem. Sos można zrobić kilka godzin wcześniej i włożyć do lodówki