Sposób przygotowania:
Pizza z boczkiem,kiełbaską, serami i kaparami
Zrobić zaczyn z drożdży, cukru oraz letniej wody oraz odstawić na kwadrans. Mąkę przesiać do dużej misy, wlać zaczyn, trzy łyżki oliwy z oliwek oraz dodać dwie łyżeczki soli. Wyrabiać, póki ciasto nie zacznie odchodzić od dłoni, zagnieść i odstawić pod przykryciem na półtorej godziny w ciepłe miejsce. Boczek i kiełbaskę pokroić w kostkę, Sery zetrzeć na tarce, a pleśniowy pokruszyć w dłoni. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę lekko natłuścić olejem za pomocą pędzelka. Ciasto wyrośnięte rozwałkować lekko i wylepić nim blachę, zalepiając na brzegach część ciasta. Natrzeć powierzchnię ciasta pastą pomidorową lub skropić tabasco zielonym lub czerwonym. układać plasterki kiełbasy i kostki boczku, zasypać startymi i pokruszonymi serami, dodać szczyptę curry, równomiernie posypując po całej powierzchni przyprawę, łyżkę kaparów. Wstawić pizzę do piekarnika na środek wsunąć blachę, Piec 30 min. Po upieczeniu wyjąć,pokroić i jeść z sosami do wypieków słonych.