marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pizza z boczkiem,kiełbaską, serami i kaparami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pizza jest najlepsza na każdy obiad czy kolację, a niekiedy na śniadanie na zimno bez podgrzewania. Wystarczy skropić ją tabasco lub kleksami ketchupu.

Pizza z boczkiem,kiełbaską, serami i kaparami

Składniki:

Pizza z boczkiem,kiełbaską, serami i kaparami

 

  • 200 g.mąki pszennej,
  • 7 dag. drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1/4 szklanki letniej wody,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki soli,
  • pasta pomidorowa lub tabasco,
  • 60 dag. boczku wędzonego,
  • 15 dag. kiełbasy parówkowej lub suszonej,
  • po 3 gatunki sera,m.in. rokpola, żółtego oraz pikantnego cheddara,
  • łyżka kaparów,
  • szczypta curry,
  • 1-2 łyżki oleju do blachy.

Sposób przygotowania:

Pizza z boczkiem,kiełbaską, serami i kaparami
Zrobić zaczyn z drożdży, cukru oraz letniej wody oraz odstawić na kwadrans. Mąkę przesiać do dużej misy, wlać zaczyn, trzy łyżki oliwy z oliwek oraz dodać dwie łyżeczki soli. Wyrabiać, póki ciasto nie zacznie odchodzić od dłoni, zagnieść i odstawić pod przykryciem na półtorej godziny w ciepłe miejsce. Boczek i kiełbaskę pokroić w kostkę, Sery zetrzeć na tarce, a pleśniowy pokruszyć w dłoni. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę lekko natłuścić olejem za pomocą pędzelka. Ciasto wyrośnięte rozwałkować lekko i wylepić nim blachę, zalepiając na brzegach część ciasta. Natrzeć powierzchnię ciasta pastą pomidorową lub skropić tabasco zielonym lub czerwonym. układać plasterki kiełbasy i kostki boczku, zasypać startymi i pokruszonymi serami, dodać szczyptę curry, równomiernie posypując po całej powierzchni przyprawę, łyżkę kaparów. Wstawić pizzę do piekarnika na środek wsunąć blachę, Piec 30 min. Po upieczeniu wyjąć,pokroić i jeść z sosami do wypieków słonych.