Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Pizza z fetą , pomidorami i bazylią

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Domowa pizza nie ma sobie równych i wcale nie musi to być jedzenie śmieciowe. Wystarczy tak dobrać produkty aby bardziej krzepiły niż szkodziły.

Pizza z fetą , pomidorami i bazylią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z fetą , pomidorami i bazylią

 

 

Sposób przygotowania:

Pizza z fetą , pomidorami i bazylią
Do kubeczka dajemy ciepłą wodę, cukier, drożdże oraz łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy do momentu aż zaczną pracować. Resztę suchych składników mieszamy razem. Gdy drożdże zaczną rosnąć, dodajemy do nich olej i dokładnie mieszamy. Wlewamy zaczyn do suchych składników i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy aby powiększyło swoją objętość. Pomidory ( be skóry) i resztę składników kroimy w drobne plasterki lub paski. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy na pół i rozciągamy aż powstaną dwa kształtne kółka. Ja mam dwa spody od tortownic (27 cm) i na nich formuję i piekę. Smarujemy sosem, układamy składniki i wstawiamy do piekarnika (170 stopni) i pieczemy około 30 min. Jak brzegi ładnie się zarumienią wyłączamy piekarnik, a pizze posypujemy krojoną bazylią oraz żółtym serem. Zostawiamy chwilę aby ten się rozpuścił.
Pizza z fetą , pomidorami i bazylią
Ciasto wyrabiamy tak długo aż będzie gładkie, a dłoń i naczynie czyste.
Pizza z fetą , pomidorami i bazylią
Suche składniki mieszamy razem przed dodaniem mokrych.
Pizza z fetą , pomidorami i bazylią
Na spodzie od tortownicy układamy kawałek ciasta i rozciągamy do jego rozmiarów.
Pizza z fetą , pomidorami i bazylią
Na takim spodzie układamy składniki jakie przygotowaliśmy.