Sposób przygotowania:
Pizza z fetą , pomidorami i bazylią
Do kubeczka dajemy ciepłą wodę, cukier, drożdże oraz łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy do momentu aż zaczną pracować. Resztę suchych składników mieszamy razem. Gdy drożdże zaczną rosnąć, dodajemy do nich olej i dokładnie mieszamy. Wlewamy zaczyn do suchych składników i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy aby powiększyło swoją objętość. Pomidory ( be skóry) i resztę składników kroimy w drobne plasterki lub paski. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy na pół i rozciągamy aż powstaną dwa kształtne kółka. Ja mam dwa spody od tortownic (27 cm) i na nich formuję i piekę. Smarujemy sosem, układamy składniki i wstawiamy do piekarnika (170 stopni) i pieczemy około 30 min. Jak brzegi ładnie się zarumienią wyłączamy piekarnik, a pizze posypujemy krojoną bazylią oraz żółtym serem. Zostawiamy chwilę aby ten się rozpuścił.
edytaha
Ela Dz
luna76
No cóż, znów się nie załapała. A wygląda na przepyszną