Sposób przygotowania:
Pizza mocno grzybowa z kurkami
Rozczyn: Drożdże rozkruszyć,dodać cukier,2 łyżki letniej wody,czubatą łyżkę mąki,odrobinę soli,wszystko dokładnie wymieszać,odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski,wlać rozczyn,dodać resztę wody,oliwę, proszek do pieczenia,wyrobić ciasto,ciasto musi rosnąć w ręku przy wyrabianiu,odstawić do wyrośnięcia. Podzielić ciasto na 2 części rozwałkować,wyłożyć ciastem 2 formy do pizzy,nakłuć widelcem, posmarować ketchupem lub sosem pomidorowym. Pieczarki pokroić,większe kurki pokroić,mniejsze zostawić w całości,paprykę w drobne paseczki,cebulę w piórka, zeszklić na 1 łyżce oleju ,dodać kurki,paprykę i pieczarki,smażyć 8 min,doprawić solą, pieprzem i oregano. Na ciasto posmarowane ketchupem,wyłożyć farsz,ułożyć plastry sera,piec w 180 °C około 25 min. Smacznego.
pigwa