Sposób przygotowania:
Pizza z Łowiczem
Ciasto: Mleko podgrzewamy, wsypujemy cukier, kruszymy drożdże, mieszamy i odstawiamy aż zacznie rosnąć. Następnie dodajemy mąkę, oliwę i sól, mieszamy łyżką, a kiedy ciasto będzie miało już zwartą konsystencję wyrabiamy dłonią do czasu, aż zacznie nam odchodzić od ręki i ścianek naczynia. Posypujemy mąka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Ja, aby przyspieszyć proces, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 40 st i uchylam drzwiczki. Kiedy ciasto już urośnie, wyjmujemy na stolnicę, szybko zagniatamy kilka razy i formujemy dwa cienkie placki. Sos: Na oliwie podsmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę, wlewamy sos do spaghetti Łowicz i wsypujemy oregano roztarte wcześniej w dłoniach (będzie bardziej aromatyczne). Gotujemy chwilę i studzimy. Ciasto smarujemy cienką warstwą sosu i układamy na nim ulubione dodatki.Pieczemy ok 15 minut (w zależności od grubości pizzy) w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Nagrzewając piekarnik, nagrzewam też blachę, na której będę piekła pizzę, a samo ciasto przygotowuję na papierze do pieczenia. Nagrzaną blachę wyjmuję ostrożnie i zsuwam na nią papier z ciastem. Podobno najlepiej jest piec pizzę na specjalnym kamieniu, ale go jeszcze nie posiadam. Niemniej jednak moja pizza jest taka, jakiej w rodzinie oczekujemy: chrupiąca z zewnątrz, mięciutka w środku, dobra nawet na zimni i po odgrzaniu, co się rzadko zdarza….
esterka22
jaNina
aczp