aczp

aczp

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 108]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Pizza z Łowiczem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Dobra pizza to przede wszystkim dobre ciasto drożdżowe i wyśmienity sos... po wielu próbach, własnie to proponuję :-)

Pizza z Łowiczem

Składniki:

Pizza z Łowiczem

 

 

  • Sos:
  • 1/2 słoika sosu do spaghetti Łowicz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

 

  • dodatki:
  • kilka plastrów ananasa
  • kilka plasterków dobrej wędzonej szynki
  • kulka mozzarelli
  • ser żółty

Sposób przygotowania:

Pizza z Łowiczem
Ciasto: Mleko podgrzewamy, wsypujemy cukier, kruszymy drożdże, mieszamy i odstawiamy aż zacznie rosnąć. Następnie dodajemy mąkę, oliwę i sól, mieszamy łyżką, a kiedy ciasto będzie miało już zwartą konsystencję wyrabiamy dłonią do czasu, aż zacznie nam odchodzić od ręki i ścianek naczynia. Posypujemy mąka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Ja, aby przyspieszyć proces,  wstawiam do piekarnika nagrzanego do 40 st i uchylam drzwiczki. Kiedy ciasto już urośnie, wyjmujemy na stolnicę, szybko zagniatamy kilka razy i formujemy dwa cienkie placki.  Sos: Na oliwie podsmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę, wlewamy sos do spaghetti Łowicz i wsypujemy oregano roztarte wcześniej w dłoniach (będzie bardziej aromatyczne). Gotujemy chwilę i studzimy.  Ciasto smarujemy cienką warstwą sosu i układamy na nim ulubione dodatki.Pieczemy ok 15 minut (w zależności od grubości pizzy) w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Nagrzewając piekarnik, nagrzewam też blachę, na której będę piekła pizzę, a samo ciasto przygotowuję na papierze do pieczenia. Nagrzaną blachę wyjmuję ostrożnie i zsuwam na nią papier z ciastem. Podobno najlepiej jest piec pizzę na specjalnym kamieniu, ale go jeszcze nie posiadam. Niemniej jednak moja pizza jest taka, jakiej w rodzinie oczekujemy: chrupiąca z zewnątrz, mięciutka w środku, dobra nawet na zimni i po odgrzaniu, co się rzadko zdarza….