marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pizza z mielonym mięsem,serami i kaparami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pizza jest moim ulubionym daniem na obiad lub kolację i co za tym idzie, dodaję ulubione składniki, m.in. sery, paprykę kolorową, grzyby, kawałki drobiu, a także dodatki z puszki jak kukurydzę lub oliwki.

Pizza z mielonym mięsem,serami i kaparami

Składniki:

Pizza z mielonym mięsem,serami i kaparami

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 7 dag. drożdży Babuni,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1/4 szklanki wody letniej,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta kminku całego,
  • 200 g. mięsa mielonego wieprzowego,
  • pasta pomidorowa,
  • łyżeczka kaparów,
  • sól czosnkowa,
  • pieprz kajeński,
  • 15 dag. sera żółtego z dziurami,
  • 15 dag. sera cheddara,
  • po szczypcie rożnych ziół suszonych, np. oregano, szałwia, zioła prowansalskie,
  • 1 łyżka oleju na blachę.

Sposób przygotowania:

Pizza z mielonym mięsem,serami i kaparami
Zrobić zaczyn z drożdży, dwóch łyżeczek cukru oraz zalać letnią wodą i odstawić na kwadrans. W tym czasie odmierzyć mąkę i przesiać do dużej misy, po czym wlać zaczyn, oliwę z oliwek, dodać sól i kminek cały w szczyptach. Wyrabiać i zagnieść, posypując mąką pod spód. Odstawić pod przykryciem ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mięso mielone gotowe lub zmielone w domu obsmażyć na rozgrzanym oleju i doprawić solą czosnkową i pieprzem kajeńskim oraz dodać łyżeczkę kaparów i wymieszać. Mięso wyjąć, odsączyć z tłuszczu i przełożyć do miski blaszanej. Dwa lub trzy gatunki serów- cheddar i zwykły z dziurami zetrzeć na tarce z dużymi oczkami prosto na talerz.

Ciasto po wyrośnięciu rozwałkować lekko i wylepić nim lekko natłuszczoną blachę, posmarować pastą pomidorową wierzch ciasta, wyłożyć mięso mielone obsmażone z dodatkiem kaparów, psypać po wierzchu startymi serami, ziołami suszonymi, po czym wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec 30 min., a po upieczeniu wyjąć i pokroić pizzę radełkiem lub nożem i podawać na ciepło.