Sposób przygotowania:
Pizza z mielonym mięsem,serami i kaparami
Zrobić zaczyn z drożdży, dwóch łyżeczek cukru oraz zalać letnią wodą i odstawić na kwadrans. W tym czasie odmierzyć mąkę i przesiać do dużej misy, po czym wlać zaczyn, oliwę z oliwek, dodać sól i kminek cały w szczyptach. Wyrabiać i zagnieść, posypując mąką pod spód. Odstawić pod przykryciem ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mięso mielone gotowe lub zmielone w domu obsmażyć na rozgrzanym oleju i doprawić solą czosnkową i pieprzem kajeńskim oraz dodać łyżeczkę kaparów i wymieszać. Mięso wyjąć, odsączyć z tłuszczu i przełożyć do miski blaszanej. Dwa lub trzy gatunki serów- cheddar i zwykły z dziurami zetrzeć na tarce z dużymi oczkami prosto na talerz.
Ciasto po wyrośnięciu rozwałkować lekko i wylepić nim lekko natłuszczoną blachę, posmarować pastą pomidorową wierzch ciasta, wyłożyć mięso mielone obsmażone z dodatkiem kaparów, psypać po wierzchu startymi serami, ziołami suszonymi, po czym wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec 30 min., a po upieczeniu wyjąć i pokroić pizzę radełkiem lub nożem i podawać na ciepło.
Ciasto po wyrośnięciu rozwałkować lekko i wylepić nim lekko natłuszczoną blachę, posmarować pastą pomidorową wierzch ciasta, wyłożyć mięso mielone obsmażone z dodatkiem kaparów, psypać po wierzchu startymi serami, ziołami suszonymi, po czym wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec 30 min., a po upieczeniu wyjąć i pokroić pizzę radełkiem lub nożem i podawać na ciepło.