Sposób przygotowania:
Pizza z oliwkami
1. Mąkę zmieszać z łyżeczką soli. Drożdże rozprowadzić w 100ml letniej wody, odstawić na 5 minut. Zaczyn dodać do mąki. Dodać 2 łyżki oliwy i zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć do natłuszczonej miski i przykryć lnianą ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Pomidory pokroić w kostkę, czosnek i rozmaryn posiekać. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na okrągły placek, wylepić dno i brzegi formy na pizzę. Posmarować pomidorami, skropić resztą oliwy. 2. Na cieście rozłożyć równomiernie oliwki, pokrojone na plasterki pieczarki oraz plastry pomidora i szynkę pokrojoną w kosteczkę. Posypać ziołami oraz startym serem. Piec ok. 12-15min w temp. 220st.