Sposób przygotowania:
Pizza z parówkami i paprykąCiasto:
Do ciepłej wody wrzucamy drożdże i cukier. Mieszamy, aby się rozpuściły. Dodajemy odrobinę mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę i sól. Mieszamy. Po 15 minutach dodajemy wyrośnięte drożdże i olej. Ze składników wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy na minimum 30 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na 2 blaszki.
Wierzch:
Ciasto smarujemy ketchupem. Na posmarowane ciasto wykładamy składniki: plasterki żywieckiej, pokrojone parówki, pokrojoną w kostkę paprykę, plasterki pomidora oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Składniki pokrywamy startym serem. Na ser sypiemy zioła prowansalskie.
Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 25 minut.