Sposób przygotowania:
Pizza z pełnego przemiału z brokułem
Składniki na zaczyn czyli ciepłą wodę, cukier, kopiatą łyżeczkę mąki oraz najważniejsze drożdżę dajemy do miseczki i dokładnie rozcieramy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do sporej miski przesiewamy mąkę pszenną oraz z pełnego przemiału. To co zostanie na sitku wsypujemy do miski. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta oraz wyrośnięte drożdże. Zarabiamy elastyczne ciasto, które bez problemu odchodzi od ręki, a po naciśnięciu palcem wraca do poprzedniego kształtu.
Do miski wlewamy trochę oleju. Obtaczamy w nim ciasto i odstawiamy je do wyrośnięcia.
Sos pomidorowy:
Koncentrat pomidorowy dajemy do miseczki. Wlewamy do niego wodę i mieszamy,aż składniki się połączą. Następnie dodajemy pozostałe składniki sosu i dokładnie mieszamy.
Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki. Wrzucamy je na osolony i wrzątek z dodatkiem łyżeczki cukru. Obgotowujemy przez 3 minuty, po czym od razy wrzucamy je do lodowatej wody. Gdy się zahartują przekładamy je na talerzyk.
Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na plasterki. Następnie przesmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i rozciągamy je palcami na całą jej powierzchnię.
Ciasto smarujemy sosem pomidorowy. Na niego dajemy przesmażone pieczarki, wędlinę i brokuły. Wierzch posypujemy startym żółtym serem.
Pizze pieczemy w temp. 200 st przez około 25 minut.
Zdjęcie nr 2 dedykuję osobie, która probuje zrobić ze mnie wielbłąda i nie wierzy, że to co podaję w składnikach w moich ciastkach faktycznie w nich jest :) Jakby co proszę następnym razem pisać do mnie, a nie wysługiwać się innymi.
Do sporej miski przesiewamy mąkę pszenną oraz z pełnego przemiału. To co zostanie na sitku wsypujemy do miski. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta oraz wyrośnięte drożdże. Zarabiamy elastyczne ciasto, które bez problemu odchodzi od ręki, a po naciśnięciu palcem wraca do poprzedniego kształtu.
Do miski wlewamy trochę oleju. Obtaczamy w nim ciasto i odstawiamy je do wyrośnięcia.
Sos pomidorowy:
Koncentrat pomidorowy dajemy do miseczki. Wlewamy do niego wodę i mieszamy,aż składniki się połączą. Następnie dodajemy pozostałe składniki sosu i dokładnie mieszamy.
Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki. Wrzucamy je na osolony i wrzątek z dodatkiem łyżeczki cukru. Obgotowujemy przez 3 minuty, po czym od razy wrzucamy je do lodowatej wody. Gdy się zahartują przekładamy je na talerzyk.
Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na plasterki. Następnie przesmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i rozciągamy je palcami na całą jej powierzchnię.
Ciasto smarujemy sosem pomidorowy. Na niego dajemy przesmażone pieczarki, wędlinę i brokuły. Wierzch posypujemy startym żółtym serem.
Pizze pieczemy w temp. 200 st przez około 25 minut.
Zdjęcie nr 2 dedykuję osobie, która probuje zrobić ze mnie wielbłąda i nie wierzy, że to co podaję w składnikach w moich ciastkach faktycznie w nich jest :) Jakby co proszę następnym razem pisać do mnie, a nie wysługiwać się innymi.




kapitan_barbarossa