misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Pizza z pełnego przemiału z brokułem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszna i lekka pizza na cienkim cieście. Doskonała na obiad i imprezę. Znika szybciej niż się piecze.

Pizza z pełnego przemiału z brokułem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z pełnego przemiału z brokułem

 

 

  • Sos pomidorowy

 

  • 2 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego
  • 200 ml wody
  • garść drobno pokrojonych liści bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

 

  • Dodatki u mnie:

 

  • 150 g pieczarek
  • 2 różyczki brokuła
  • wędlina
  • starty żółty ser jego gatunek i ilość zależy od naszych upodobań

 

  • Dodatkowo:

 

Sposób przygotowania:

Pizza z pełnego przemiału z brokułem
Składniki na zaczyn czyli ciepłą wodę, cukier, kopiatą łyżeczkę mąki oraz najważniejsze drożdżę dajemy do miseczki i dokładnie rozcieramy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do sporej miski przesiewamy mąkę pszenną oraz z pełnego przemiału. To co zostanie na sitku wsypujemy do miski. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta oraz wyrośnięte drożdże. Zarabiamy elastyczne ciasto, które bez problemu odchodzi od ręki, a po naciśnięciu palcem wraca do poprzedniego kształtu.

Do miski wlewamy trochę oleju. Obtaczamy w nim ciasto i odstawiamy je do wyrośnięcia.

Sos pomidorowy:

Koncentrat pomidorowy dajemy do miseczki. Wlewamy do niego wodę i mieszamy,aż składniki się połączą. Następnie dodajemy pozostałe składniki sosu i dokładnie mieszamy.

Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki. Wrzucamy je na osolony i wrzątek z dodatkiem łyżeczki cukru. Obgotowujemy przez 3 minuty, po czym od razy wrzucamy je do lodowatej wody. Gdy się zahartują przekładamy je na talerzyk.

Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na plasterki. Następnie przesmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i rozciągamy je palcami na całą jej powierzchnię.

Ciasto smarujemy sosem pomidorowy. Na niego dajemy przesmażone pieczarki, wędlinę i brokuły. Wierzch posypujemy startym żółtym serem.

Pizze pieczemy w temp. 200 st przez około 25 minut.



Zdjęcie nr 2 dedykuję osobie, która probuje zrobić ze mnie wielbłąda i nie wierzy, że to co podaję w składnikach w moich ciastkach faktycznie w nich jest :) Jakby co proszę następnym razem pisać do mnie, a nie wysługiwać się innymi. 
Pizza z pełnego przemiału z brokułem
Do miski z przesianymi mąkami dodajemy pozostałe składniki ciasta oraz wyrośnięte drożdże
Pizza z pełnego przemiału z brokułem
Ciasto obtaczamy w oleju i odstawiamy do wyrośnięcia
Pizza z pełnego przemiału z brokułem
Na posmarowane sosem ciasto wykładamy pieczarki wędlinę oraz brokuła
Pizza z pełnego przemiału z brokułem
Wierzch posypujemy startym żółtym serem Pizze pieczemy w temp 200 st przez około 25 minut.