Sposób przygotowania:
Pizza z pieczarkami i kalarepkąEtap 1

Ciasto: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut. Mąkę wymieszać z solą. Dodać do niej rozczyn drożdżowy, wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 2

Sos: Do koncentratu pomidorowego dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli, oregano i olej, dokładnie wymieszać.
Etap 3

Dodatki: Kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zrumienić na oleju, lekko doprawić solą.
Etap 4

Pieczarki pokroić w półplasterki, usmażyć na oleju, lekko doprawić solą i pieprzem.
Etap 5

Cebulę pokroić w kostkę, żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, mozzarellę odsączyć i pokroić w plasterki.
Etap 6

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, rozłożyć do dwóch dużych foremek. Ciasto posmarować przygotowanym pomidorowym sosem.
Etap 7

Na cieście rozłożyć kalarepkę, pieczarki i cebulę.
Etap 8

Na wierzchu ułożyć plasterki mozzarelli, posypać tartym żółtym serem. Pizzę odłożyć na kilkanaście minut, żeby ciasto trochę podrosło.
Etap 9

Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Podawać np. z dodatkiem ketchupu.