Sposób przygotowania:
Pizza z pieczarkami i kalarepkąEtap 1
Ciasto: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut. Mąkę wymieszać z solą. Dodać do niej rozczyn drożdżowy, wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 2
Sos: Do koncentratu pomidorowego dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli, oregano i olej, dokładnie wymieszać.
Etap 3
Dodatki: Kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zrumienić na oleju, lekko doprawić solą.
Etap 4
Pieczarki pokroić w półplasterki, usmażyć na oleju, lekko doprawić solą i pieprzem.
Etap 5
Cebulę pokroić w kostkę, żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, mozzarellę odsączyć i pokroić w plasterki.
Etap 6
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, rozłożyć do dwóch dużych foremek. Ciasto posmarować przygotowanym pomidorowym sosem.
Etap 7
Na cieście rozłożyć kalarepkę, pieczarki i cebulę.
Etap 8
Na wierzchu ułożyć plasterki mozzarelli, posypać tartym żółtym serem. Pizzę odłożyć na kilkanaście minut, żeby ciasto trochę podrosło.
Etap 9
Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Podawać np. z dodatkiem ketchupu.