Sposób przygotowania:
Pizza z pieczarkami i kurczakiem
Ciasto: Mleko podgrzewamy aby było dobrze ciepłe ale nie gorące, dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru, oprószamy odrobiną mąki i odstawiamy zaczyn do podrośnięcia. Mąkę mieszamy z jajkiem oraz solą i ziołami prowansalskimi, wlewamy zaczyn i zagniatamy ciasto wlewając w trakcie oliwę. Formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką do momentu aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu dzielimy na okrągłe kule około 6 sztuk, rozpłaszczamy ręką lub wałkiem,składniki pasty mieszamy ze sobą smarujemy każdy krążek ciasta. Pieczarki myjemy kroimy na plasterki, cebulę obieramy i kroimy w kostkę , dusimy wszystko na patelni na masełku do odparowania wody, doprawiamy do smaku ziołami solą i pieprzem. Pierś z kurczaka kroimy na cienkie paseczki, oprószamy przyprawą do gyrosa, obsmażamy na oleju na złocisto. Każdy placek smarujemy pastą pomidorową kładziemy farsz z pieczarek oraz mięso, posypujemy tartym serem żółtym.Pieczemy 25 minut w temp 180*c
misia5
Domina
ambar.bydgoszcz.pl