Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pizza z pieczarkami i mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pizza zrobiona w domu jest wyjątkowo smaczna.

Pizza z pieczarkami i mozzarellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z pieczarkami i mozzarellą

 

  • 2 szkl mąki
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 2 dag drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 200 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 cebula
  • 10 dag pieczarek
  • 10-15 dag kiełbasy cienkiej
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1/4 papryki zielonej
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 8-10 mini kulek sera mozzarelli
  • 5 dag sera żółtego utartego
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • pieprz

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pizza z pieczarkami i mozzarellą
Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier, 2-3 łyżki ciepłego mleka, wymieszać. Następnie dodać pozostałe mleko, sól, mąkę, 2 łyżki oleju i dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 25-30 minut. W rondelku rozgrzać pozostały olej, zeszklić pokrojoną cebulą. Następnie wsypać pokrojoną kiełbasę, pieczarki, paprykę, smażyć około 5 minut. Do farszu dodać ketchup, koncentrat pomidorowy, suszoną bazylię, przyprawić do smaku i smażyć do odparowania wody. Ciasto rozwałkować, ułożyć na przygotowanej blaszce, pozostawić na chwilę aby podrosło, posypać połową żółtego sera, wyłożyć farsz. Wierzch posypać pozostałym żółtym serem, ułożyć pomidorki koktajlowe i serek mozzarella. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 220 stopni około 30-35 minut.
Pizza z pieczarkami i mozzarellą
Ciasto rozwałkować ułożyć na blaszce i odłożyć aby podrosło
Pizza z pieczarkami i mozzarellą
W międzyczasie przygotować farsz i przyprawić do smaku
Pizza z pieczarkami i mozzarellą
Ciasto posypać żółtym serem i wyłożyć farsz
Pizza z pieczarkami i mozzarellą
Na wierzchu ułożyć pomidorki i mini kulki sera mozzarella