mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Pizza z pieczarkami - wersja mini

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jako nadzienia użyłam podsmażonych pieczarek z cebulką, wyszło naprawdę smaczne:)

Pizza z pieczarkami - wersja mini

Składniki:

Pizza z pieczarkami - wersja mini

 

  • Ciasto:
  • 50-60 dag mąki (tyle ile zabierze ciasto)
  • 25-30 g świeżych drożdży
  • 100 g płynnej margaryny lub masła
  • 200 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka (nie dałam)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Nadzienie:
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • przyprawa Magii, Vegeta

 

  • Dodatkowo:
  • przecier pomidorowy (1/2l słoik)
  • zioła (bazylia, oregano, lubczyk)
  • papryka słodka
  • pieprz
  • starty żółty ser

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pizza z pieczarkami - wersja mini
Ciasto: Podgrzać margarynę i wodę, tak aby były letnie, dodać drożdże i wymieszać. Wbić jajka, dodać sól, przesianą mąkę z proszkiem, dokładnie wyrobić. Odstawić pod przykryciem na ok. 1 h.

Pieczarki kroimy w cienkie plasterki, umieszczamy w garnku, solimy i pieprzymy. Gotujemy na małym ogniu. Gdy już odparują z wody, doprawiamy do smaku Vegetą oraz kilkoma chlupkami Magii. Tak przygotowane pieczarki można po ostudzeniu, długo przechowywać w lodówce, a także zmrozić i użyć kiedy będą nam potrzebne.

Do składników nadzienia można dodać również jakieś mięsko, w zależności na co mamy smak;)

Z ciasta zrobić ok. 16 w miarę równych kulek, wałkować każdą, posmarować zagęszczonym przecierem doprawionym ziołami, papryką słodką oraz pieprzem, nakładać zimne nadzienie. Na to posypać startym żółtym serem. Piec ok. 15 min. w 200-220* C aż do zarumienienia. Podawać z ulubionymi sosami, np. takimi.