Sposób przygotowania:
Pizza na pełnoziarnistym cieście.
Zaczynamy od zrobienia ciasta. Drożdże zalewamy wodą i mieszamy z cukrem. Odstawiamy na kwadrans. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, oliwę i wyrabiamy ciasto. Jak będzie już gładkie i jednolite to formujemy z niego kulkę i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę (przykrywamy ściereczką, żeby nie wyschło). W tym czasie przygotowujemy sobie dodatki. Mozzarellę kroimy w plasterki, oliwki i pomidory również, a szynkę na mniejsze kawałki. Rukolę myjemy i osuszamy. Pomidory rozdrabniamy za pomocą blendera, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano i bazylię oraz sól i pieprz do smaku. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (razem z blachą na której będziemy piekli pizzę). Ciasto cienko wałkujemy i przenosimy na rozgrzaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ciasto smarujemy sosem i układamy dodatki (bez rukoli). Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 15-20 minut. Upieczoną pizzą posypujemy rukolą.
marietta