SUPERPRZEPIS

Pizza z sosem bolognese

  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Pizza z sosem bolognese Więcej zdjęć (3)

Pizza z przepysznym sosem bolońskim, czyli z mięsem w aromatycznym sosie pomidorowym pachnącym śródziemnomorskimi ziołami. Oprószona obowiązkowo serem, najlepiej w dużej ilości.

Składniki:

Pizza z sosem bolognese

 

  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • bazylia
  • oregano
  • oliwa z oliwek
  • 150 - 200 g sera żółtego

CIASTO NA PIZZĘ:

Sposób przygotowania:

Pizza z sosem bolognese

ETAP 1:

Pizza z sosem bolognese
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić z czosnkiem.

Przygotować zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i 1/4 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody. Odstawić na 10 min, aby drożdże się spieniły. Zaczyn wlać do przesianej mąki, razem z pozostałą ciepłą wodą i solą. Zagnieść, a następnie wlać oliwę z oliwek. Ciasto wyrabiać przez około 10 min, aż będzie gładkie i sprężyste. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.

Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Zeszklić i dodać mięso mielone. Smażyć krótko, mieszając i rozdzielając kawałki mięsa.

ETAP 2:

Pizza z sosem bolognese
Do mięsa wlać przecier pomidorowy, koncentrat i dusić.

Kiedy lekko się obsmaży, wlać przecier pomidorowy i koncentrat.

ETAP 3:

Pizza z sosem bolognese
Dusić, aż sos będzie bardzo gęsty i odstawić do wystudzenia.

Dobrze przyprawić i dusić, aż sos zgęstnieje. Sos musi być na tyle gęsty, że przejeżdżając łyżką po dnie patelni, dwie części nie będą się zlewały. Odstawić do wystudzenia.

ETAP 4:

Pizza z sosem bolognese
Ciasto rozwałkować na pożądaną grubość i rozsmarować sos.

Wyrośnięte ciasto na pizzę przegnieść jeszcze raz i rozwałkować na pożądaną grubość, u mnie kwadrat 40 x 30 cm. Na cieście rozsmarować wystudzony sos, może być lekko ciepły i oprószyć startym na tarce serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C  na najniższą półkę. Piec około 20 min.

Smacznego :)