Sposób przygotowania:
Pizza z sosem pomidorowym i pieczarkami
1. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier, wlewamy do mąki i mieszamy razem widelcem, nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do ciasta dodajemy olej i sól, zagniatamy ciasto. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
2. Cebulę i czosnek obieramy, następnie kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy ( uważamy żeby za mocno nie przypiec ), następnie dodajemy pomidory pelati i całość dusimy do miękkości i zgęstnienia sosu. Gdy sos będzie gęsty przyprawiamy go do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, bazylią suszoną i oregano. Sos studzimy.
3. Pieczarki obieramy i płuczemy, następnie dokładnie osuszamy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i dusimy do miękkości. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.
4. Blaszkę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką pszenną. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do blaszki. Na ciasto rozsmarowujemy sos pomidorowy i układamy pieczarki, posypujemy ziołami, bazylią i oregano.
5. Pizzę pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Pod koniec pieczenia pizzę posypujemy startym serem na tarce o dużych oczkach, zapiekamy chwilę, aż ser się roztopi. Podajemy.
2. Cebulę i czosnek obieramy, następnie kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy ( uważamy żeby za mocno nie przypiec ), następnie dodajemy pomidory pelati i całość dusimy do miękkości i zgęstnienia sosu. Gdy sos będzie gęsty przyprawiamy go do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, bazylią suszoną i oregano. Sos studzimy.
3. Pieczarki obieramy i płuczemy, następnie dokładnie osuszamy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i dusimy do miękkości. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.
4. Blaszkę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką pszenną. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do blaszki. Na ciasto rozsmarowujemy sos pomidorowy i układamy pieczarki, posypujemy ziołami, bazylią i oregano.
5. Pizzę pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Pod koniec pieczenia pizzę posypujemy startym serem na tarce o dużych oczkach, zapiekamy chwilę, aż ser się roztopi. Podajemy.
Magdalena88
Babeczka35
Dziękuję za tak miły komentarz:)
niezły kąsek
Babeczka35
Czemu od razu zło?
Robię pizzę na tortownicy,u mnie jest 4 osoby,więc każdy zje po dwa kawałeczki,więc wcale nie tak dużo.A domowa jest najlepsza.:)