Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pizza z sosem pomidorowym i pieczarkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Pizzę lubi chyba każdy. Moją rodzina wręcz ją uwielbia. Tym razem przygotowałam ją z sosem pomidorowym i pieczarkami. Jest tak syta, że z powodzeniem możemy przygotować ją na obiad.

Pizza z sosem pomidorowym i pieczarkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pizza z sosem pomidorowym i pieczarkami

Ciasto:

  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 5 łyżek oleju
  • około 150 ml ciepłej wody

Sos pomidorowy:

Pieczarki:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Pizza z sosem pomidorowym i pieczarkami
1. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier, wlewamy do mąki i mieszamy razem widelcem, nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do ciasta dodajemy olej i sól, zagniatamy ciasto. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

2. Cebulę i czosnek obieramy, następnie kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy ( uważamy żeby za mocno nie przypiec ), następnie dodajemy pomidory pelati i całość dusimy do miękkości i zgęstnienia sosu. Gdy sos będzie gęsty przyprawiamy go do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, bazylią suszoną i oregano. Sos studzimy.

3. Pieczarki obieramy i płuczemy, następnie dokładnie osuszamy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i dusimy do miękkości. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.

4. Blaszkę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką pszenną. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do blaszki. Na ciasto rozsmarowujemy sos pomidorowy i układamy pieczarki, posypujemy ziołami, bazylią i oregano.

5. Pizzę pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Pod koniec pieczenia pizzę posypujemy startym serem na tarce o dużych oczkach, zapiekamy chwilę, aż ser się roztopi. Podajemy.
Pizza z sosem pomidorowym i pieczarkami
Upieczoną pizzę posypujemy startym serem.