Sposób przygotowania:
Pizza z wędliną i pieczarkamiETAP 1:
Drożdże połączyć z cukrem, ciepłą wodą, mąką i żółtkiem. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.
ETAP 2:
Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać sól, olej i dokładnie wyrobić.
ETAP 3:
Uformować krążek i odłożyć na 20 minut do wyrośnięcia.
ETAP 4:
Na patelni z rozgrzanym olejem zeszklić posiekaną cebulę i czosnek.
ETAP 5:
Pomidory sparzyć wrzątkiem, usunąć skórkę i nasiona, miąższ zmiksować, połączyć z cebulą, odparować.
ETAP 6:
Na drugiej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek i baleron.
ETAP 7:
Połączyć z pomidorami, dodać zioła, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, wymieszać.
ETAP 8:
Farsz wyłożyć na wyrośnięty krążek ciasta, ułożyć pokrojone pieczarki.
ETAP 9:
Po wierzchu posypać startym żółtym serem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 8-10 minut.