Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pizza z wędliną i dynią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Do pizzy można wykorzystać różne gatunki wędlin

Pizza z wędliną i dynią

Składniki:

Pizza z wędliną i dynią

 

Sposób przygotowania:

Pizza z wędliną i dynią
Drożdże pokruszyć do miski, wlać połowę ciepłej wody, wymieszać widelcem, przykryć ściereczką i odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce. Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z solą, na środku zrobić dołek, wlewać rozczyn, 2 łyżki oliwy, pozostałą wodę i posiekać nożem. Następnie wyrabiać rękami około 10 minut, rozwałkować i wyłożyć na przygotowana brytfannę, pozostawić do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pokrojoną w kostkę obraną i oczyszczoną z włókien dynię, oprószyć solą i pieprzem. Na drugiej patelni wymieszać koncentrat pomidorowy z pokrojoną wędliną, ziołami, cebulą i pieczarkami, przyprawić do smaku, podsmażyć. Wyrośnięte ciasto posmarować ketchupem, wyłożyć farsz, posypać podsmażoną dynią, ułożyć plasterki żółtego sera. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 200-220 stopni około 15-20 minut.