Sposób przygotowania:
PIZZA ZAWIJANA
Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę .najlepsza do pizzy jest mąka wrocławska . Dodajemy pokruszone drożdże , zasypujemy cukrem ,dodajemy masło , dolewamy ciepłe mleko , mleka tyle aby ciasto miało gładką , elastyczną konsystencję , ciasto wyrabiamy okolo 6-7 minut . Ciasto wałkujemy , nadajemy okrągły kształt , wykładamy na blachę , którą grubo smarujemy olejem ,wtedy będzie bardziej chrupiące .Pieczarki myjemy dokładnie , kroimy w talarki, cebulę obieramy , kroimy , wszystko razem dusimy na maśle . 1/3 farszu wykładamy na brzeg ciasta .Ciasto zawijamy do srodka v , brzegi sklejamy , ugniatamy widelcem . Środek smarujemy ketchupem . Na środek ciasta wykładamy resztę farszu oraz plasterki salami . Wierzch pizzy posypujemy startym serem , mozarellą lub ementalskim . Pizzę pieczemy w 190 st C około 15 minut .