Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pizza ze szparagami i fasolką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pizza na cienkim cieście z boczkiem, szparagami i fasolką jest rewelacyjna. Uwielbiam pizzę z różnymi dodatkami.

Pizza ze szparagami i fasolką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza ze szparagami i fasolką

 

 

Sposób przygotowania:

Pizza ze szparagami i fasolką
Fasolkę i szparagi blanszować w osolonej wodzie, odcedzić, pokroić na kawałki. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, wlać połowę wody, wsypać 2 łyżki mąki, zamieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do drugiej miski przesiać pozostałą mąkę, dodać sól, wlać olej, wyrośnięty rozczyn, resztę wody i wyrobić ciasto. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posypać serem, ułożyć plasterki boczku, pokrojone szparagi, fasolkę i cebulę. Po wierzchu posypać ziołami prowansalskimi. Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 15-20 minut. Upieczoną pizzę pokroić i podawać samą, z czosnkowym sosem lub ketchupem.
Pizza ze szparagami i fasolką
Pokruszone drożdże wymieszać z cukrem i wodą
Pizza ze szparagami i fasolką
Dodać 2 łyżki mąki zamieszać i pozostawić do wyrośnięcia
Pizza ze szparagami i fasolką
Następnie dodać pozostałe składniki wyrobić i odłożyć w ciepłe miejsce
Pizza ze szparagami i fasolką
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować