Sposób przygotowania:
Pizzerinki z placków ziemniaczanych
Usmażyć placki:
Ziemniaki zetrzeć na drobna papkę (tarką lub maszynką). Do masy dodać jajko, mąkę i całość porządnie wymieszać. Doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki (z obu stron na złoty kolor) o wielkości 2-3 razy większej od tradycyjnej. W tym samym czasie na drugiej patelni podsmażyć boczek i pieczarki uprzednio pokrojone w plasterki.
Ciepłe placki posypać startym serem i położyć na nich pieczarki i boczek. Całość polać sosem i przyozdobić szczypiorkiem oraz ulubionymi warzywami.
Sos kremowo-serowy: W małym garnuszku umieścić śmietanę i połączyć ze startym na drobnych oczkach serem. Mieszać aż ser się rozpuści. Doprawić wg własnego smaku (solą, pieprzem i gałką muszkatołową).
Ziemniaki zetrzeć na drobna papkę (tarką lub maszynką). Do masy dodać jajko, mąkę i całość porządnie wymieszać. Doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki (z obu stron na złoty kolor) o wielkości 2-3 razy większej od tradycyjnej. W tym samym czasie na drugiej patelni podsmażyć boczek i pieczarki uprzednio pokrojone w plasterki.
Ciepłe placki posypać startym serem i położyć na nich pieczarki i boczek. Całość polać sosem i przyozdobić szczypiorkiem oraz ulubionymi warzywami.
Sos kremowo-serowy: W małym garnuszku umieścić śmietanę i połączyć ze startym na drobnych oczkach serem. Mieszać aż ser się rozpuści. Doprawić wg własnego smaku (solą, pieprzem i gałką muszkatołową).
Magdalena88
Di bloguje