Sposób przygotowania:
Placek bananowy
1. Herbatniki połamać na małe kawałki, przełożyć do pojemnika od blendera. Dodać wodę oraz stopione masło. Zmiksować na jednolitą masę. Można także herbatniki przełożyć do foliowego woreczka, za pomocą wałka rozgnieść na miazgę. Połączyć ze stopionym masłem. Wyłożyć na dno przygotowanej tortownicy o śr. 23cm. Piec ok. 15 min w temp.180st. Ostudzić.2. Banany obrać, pokroić w plastry i ułożyć na podpieczonym, wystudzonym spodzie. Mleko wlać do garnuszka, dodać utarte żółtka, cukier, nasiona z laski wanilii oraz przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać, następnie stale mieszając, zagotować i gotować ok. 3 min na małym ogniu. Dodać żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach wrzątku. Całą masę lekko przestudzić i letnią zalać plastry bananów ułożone na podpieczonym spodzie. Schładzać przez ok. 2 godz w lodówce. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, udekorować przy ciasto pomocy szprycy. Przechowywać w lodówce.
zewa
czekoladka_m