czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Placek bananowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne i orzeźwiające ciasto na zimno, idealne na wiele wyjątkowych okazji, np. na Dzień Ojca...

Placek bananowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placek bananowy

 

  • Spód:
  • 200g herbatników,
  • 3 łyżki masła lub margaryny,
  • 2 łyżki wody.

 

Sposób przygotowania:

Placek bananowy
1. Herbatniki połamać na małe kawałki, przełożyć do pojemnika od blendera. Dodać wodę oraz stopione masło. Zmiksować na jednolitą masę. Można także herbatniki przełożyć do foliowego woreczka, za pomocą wałka rozgnieść na miazgę. Połączyć ze stopionym masłem. Wyłożyć na dno przygotowanej tortownicy o śr. 23cm. Piec ok. 15 min w temp.180st. Ostudzić.2. Banany obrać, pokroić w plastry i ułożyć na podpieczonym, wystudzonym spodzie. Mleko wlać do garnuszka, dodać utarte żółtka, cukier, nasiona z laski wanilii oraz przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać, następnie stale mieszając, zagotować i gotować ok. 3 min na małym ogniu. Dodać żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach wrzątku. Całą masę lekko przestudzić i letnią zalać plastry bananów ułożone na podpieczonym spodzie. Schładzać przez ok. 2 godz w lodówce. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, udekorować przy ciasto pomocy szprycy. Przechowywać w lodówce.
Placek bananowy
herbatniki zmielić ze stopionym masłem .
Placek bananowy
na podpieczonym spodzie ułożyc plastry bananów
Placek bananowy
Banany pokryc ciepłą masą budyniową, schłodzić

Tagi:

placek