haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Placek czerwonak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne i kolorowe ciasto, a w dodatku proste w przygotowaniu.

Placek czerwonak Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placek czerwonak

 

  • CIASTO:
  • 1 kostka margaryny
  • 30 dkg mąki
  • 20 dkg cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 5 jaj
  • wiśnie drylowane
  • 2 łyżki kakao
  • KREM:
  • 1 kostka masła (250 g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki
  • 2 małe cukry waniliowe
  • 1/2 litra mleka
  • POLEWA:
  • 1 jajo
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao

 

 

Sposób przygotowania:

Placek czerwonak
Ciasto: margarynę i cukier miksujemy, dodając po 1 jajku. Gdy masa będzie gładka wrzucamy do niej mąkę i proszek do pieczenia, nadal miksując. Rozdzielić na 2 części. Połowę ciasta wylać na duża blachę, wyłożyć na to owoce. Do drugiej połowy dodać kakao i zmiksować. Ciemne ciasto wylać na warstwę z wiśniami. Piec 30-35 minut w temp 180 stopni. Krem: Mleko, cukier waniliowy, cukier, budyń i mąkę wymieszać i zagotować razem (tak ja na budyń). Wystudzić. Miękkie masło zmiksować dodając po 1 łyżce wystudzonej masy budyniowej. Krem wyłożyć na zimne ciasto. Polewa: Margarynę rozpuścić i ostudzić. Jajko sparzyć i zmiksować z cukrem i kakao. Wlać do tego margarynę dalej miksując. Polać ciasto i wstawić do lodówki.
Placek czerwonak
Połowę ciasta wylewamy na blachę i wykładamy na to wiśnie
Placek czerwonak
Do reszty ciasta dokładamy kakao, i wykladamy na owoce
Placek czerwonak
Kolejna wartwa to krem. Robimy go z mleka i budyniu
Placek czerwonak
Polewa stanowi wykonczenie placka. Jest prosta i bardzo smaczna.

Tagi:

ciasto placek