Sposób przygotowania:
Placek drożdżowy z cebulą i boczkiem
Wsypać mąkę i sól do dużej miski, pośrodku mąki zrobić zagłębienie. Wkruszyć drożdże posypać odrobiną cukru. Podgrzać lekko mleko, 3 łyżkami polać drożdże, delikatnie przemieszać z mąką. Przykryć odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. Obrać i umyć cebulę, pokroić w cienkie plasterki. Pokroić w kostkę wędzony boczek, wysmażyć w garnku. wrzucić cebulę, przez chwilę smażyć razem. Wyjąć boczek z cebulą na sitko, osączyć z tłuszczu, ostudzić. Doprawić do smaku 2 łyżkami kminku. Posmarować tłuszczem dużą płąską tortownicę o średnicy 34 cm. Ostrożnie wymieszać ciasto, dodać tłuszcz i resztę mleka. Wyrabiać tak długo, aż na jego powierzchni ukażą sie pęcherzyki powietrza i będzie dobrze odstawać od brzegów miski. Rozwałkować ciasto na posypanej stolnicy na wielkość tortownicy, wyłożyć formę, mocno docisnąć. przykryć odstawić na 15 minut. Roztrzepać jajka w śmietanie, doprawić solą oraz pieprzem. Rozłożyć na cieście nadzienie, polać śmietaną, posypać utartym żółtym serem.
Piec przez 60-70 minut w piekarniku w temp. 175 stop. C.
Podawać z czystym czerwonym barszczem.
Piec przez 60-70 minut w piekarniku w temp. 175 stop. C.
Podawać z czystym czerwonym barszczem.