magi18

magi18

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Placek drożdżowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Idealne na niedzielne popołudnie.

Placek drożdżowy

Składniki:

Placek drożdżowy

 

Sposób przygotowania:

Placek drożdżowy
Mąkę ogrzać. Do ciepłego mleka dać drożdże i łyżeczkę cukru, rozpuścić. Jajka ubijać na parze z cukrem. Do miski z ogrzaną mąką wlać rozczyn z drożdży, dodać ubite jajka, zapach rumowy, sól i długo dokładnie wyrabiać aż ciasto odstanie od ręki i robią się pęcherzyki powietrza. Pod koniec wlać roztopioną margarynę i jeszcze trochę wyrabiać. Po wyrobieniu ciasto włożyć na wysmarowaną dużą dekę i pozostawić w ciepłym miejscu, aby wyrosło (ok. 2 godzin). Piec w piecu o temperaturze jak na bułki.